Cinquecento On-Line

Internetowe forum Fiata Cinquecento

  • Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Naklejki forum- dane do przelewu Naklejki

Nowe gadżety forum Zobacz temat
CC-FORUM na YouTube Kliknij ->
Zdjęcia waszych aut na NK Kliknij ->

#1 2012-12-06 12:44:38

mroowa85
Stary wyjadacz
Skąd: BTM
Zarejestrowany: 2011-05-20
Posty: 515
Silnik / moc / zasilanie: 700/31?/FOS
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: CC 700 ED

Ostrzeżenia: 1

wylacznik prądu jak zamontowac

chciałbym zamontowac sobie wylacznik pradu typu TOP GUN http://allegro.pl/przelacznik-topgun-to … 79486.html gdzies ucieka mi prad i po paru dniach rozladowywuje mi aku a mam juz dosc za kazdym razem odlaczac klemy od aku i moje pytanie jest takie:

jak takie cos podlączyc do plusa od akumulatora?

moze jakas instrukcja


Bóg Honor Górny Ślonsk

Offline

 

#2 2012-12-06 13:07:47

wolf_89
VIP
Skąd: Lubliniec/Wrocław/Rzeszów
Zarejestrowany: 2010-03-20
Posty: 1333
Silnik / moc / zasilanie: 1.2_16v/86km/Pb95
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: CC
Serwis

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

Zacznijmy od tego, że ten przełącznik jest na 20A a bezpiecznik na aku na 100A. Czytaj, wyjarasz ten przełącznik jak włączysz na raz światła, i nawiew.
Są takie toporne przełączniki mechaniczne które to wytrzymają i to dasz radę przymocować zaraz za bezpiecznikiem na głównym plusie idącym z aku.


Zapraszam na moją stronę: Cinquecento Tuning | swap | Poradniki | Manual
--------------------------------------------------------------------------
Nie ważne czym jeździsz, ważne jak jeździsz...
Nie bryka lecz technika czyni z Ciebie zawodnika...

Offline

 

#3 2012-12-06 13:13:09

srebrny cienias
VIP
Skąd: Kraków
Zarejestrowany: 2009-02-07
Posty: 3199
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji:
Posiadany pojazd:

Ostrzeżenia: 2

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

coś takiego kolego jak w rajdówkach musisz sobie sprawić na mikołaja tagzwany hebel img/smilies/smile
http://allegro.pl/wylacznik-pradu-hebel … 00405.html
a montujesz sobie go wstawiając pomiędzy kablem od klemy plus a rozrusznikiem

Ostatnio edytowany przez srebrny cienias (2012-12-06 13:17:07)

Offline

 

#4 2012-12-06 13:58:50

brajan11
Stary wyjadacz
Skąd: pomiechówek
Zarejestrowany: 2011-10-05
Posty: 922
Silnik / moc / zasilanie: 0.9 => 1.1/benzyna/LPG
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: cinquecento

Ostrzeżenia: 3

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

montuj go na masę między klemą a nadwoziem

Offline

 

#5 2012-12-06 16:41:47

mroowa85
Stary wyjadacz
Skąd: BTM
Zarejestrowany: 2011-05-20
Posty: 515
Silnik / moc / zasilanie: 700/31?/FOS
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: CC 700 ED

Ostrzeżenia: 1

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

wolf_89 napisał(a):

Zacznijmy od tego, że ten przełącznik jest na 20A a bezpiecznik na aku na 100A. Czytaj, wyjarasz ten przełącznik jak włączysz na raz światła, i nawiew.
Są takie toporne przełączniki mechaniczne które to wytrzymają i to dasz radę przymocować zaraz za bezpiecznikiem na głównym plusie idącym z aku.

100A nie za dużo czasami


Bóg Honor Górny Ślonsk

Offline

 

#6 2012-12-06 16:44:57

srebrny cienias
VIP
Skąd: Kraków
Zarejestrowany: 2009-02-07
Posty: 3199
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji:
Posiadany pojazd:

Ostrzeżenia: 2

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

mroowa85 napisał(a):

wolf_89 napisał(a):

Zacznijmy od tego, że ten przełącznik jest na 20A a bezpiecznik na aku na 100A. Czytaj, wyjarasz ten przełącznik jak włączysz na raz światła, i nawiew.
Są takie toporne przełączniki mechaniczne które to wytrzymają i to dasz radę przymocować zaraz za bezpiecznikiem na głównym plusie idącym z aku.

100A nie za dużo czasami

bezpiecznik kolego ma 100A oto dowód
http://www.google.pl/imgres?um=1&hl … &ty=35

Offline

 

#7 2012-12-06 17:01:24

wolf_89
VIP
Skąd: Lubliniec/Wrocław/Rzeszów
Zarejestrowany: 2010-03-20
Posty: 1333
Silnik / moc / zasilanie: 1.2_16v/86km/Pb95
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: CC
Serwis

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

mroowa85 napisał(a):

wolf_89 napisał(a):

Zacznijmy od tego, że ten przełącznik jest na 20A a bezpiecznik na aku na 100A. Czytaj, wyjarasz ten przełącznik jak włączysz na raz światła, i nawiew.
Są takie toporne przełączniki mechaniczne które to wytrzymają i to dasz radę przymocować zaraz za bezpiecznikiem na głównym plusie idącym z aku.

100A nie za dużo czasami

Nie za dużo, dokładnie tyle jest. Co do montowania tego, to nie między klemę a rozrusznik. Od plusa odchodzą dwa przewody, jeden idzie bezpośrednio na rozrusznik z ominięciem bezpieczniki a drugi idzie do złącza które zasila cała wiązkę. Możesz zrobić jeszcze tak jak pisze kolega, żeby dać go na minus aku ale nie wiem jak to się będzie spisywało podczas pracy rozrusznika bo wtedy idzie prąd rzędu paruset A.

Przełącznik który pokazał Ci SrebrnyCienias jest dobry do tego.


Zapraszam na moją stronę: Cinquecento Tuning | swap | Poradniki | Manual
--------------------------------------------------------------------------
Nie ważne czym jeździsz, ważne jak jeździsz...
Nie bryka lecz technika czyni z Ciebie zawodnika...

Offline

 

#8 2012-12-06 17:18:31

brajan11
Stary wyjadacz
Skąd: pomiechówek
Zarejestrowany: 2011-10-05
Posty: 922
Silnik / moc / zasilanie: 0.9 => 1.1/benzyna/LPG
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: cinquecento

Ostrzeżenia: 3

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

ja mam taki hebel w ciągniku na masie i wytrzymuje bez problemu a tam jest większy aku i większy rozrusznik

Offline

 

#9 2012-12-06 17:20:54

wolf_89
VIP
Skąd: Lubliniec/Wrocław/Rzeszów
Zarejestrowany: 2010-03-20
Posty: 1333
Silnik / moc / zasilanie: 1.2_16v/86km/Pb95
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: CC
Serwis

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

Skoro przetestowane, to minus jest lepszym rozwiązaniem niż plus bo i upływność na rozruszniku eliminuje img/smilies/smile


Zapraszam na moją stronę: Cinquecento Tuning | swap | Poradniki | Manual
--------------------------------------------------------------------------
Nie ważne czym jeździsz, ważne jak jeździsz...
Nie bryka lecz technika czyni z Ciebie zawodnika...

Offline

 

#10 2012-12-06 21:35:44

Mobil-Zasada
Nieźle sie stara
Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2011-06-13
Posty: 213
Silnik / moc / zasilanie: 700cm[3]
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: Fiat Cinquecento
Serwis

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

Bo takie heble montuje się po prostu na przewodzie ujemnym img/smilies/smile

Offline

 

#11 2012-12-06 23:23:40

brajan11
Stary wyjadacz
Skąd: pomiechówek
Zarejestrowany: 2011-10-05
Posty: 922
Silnik / moc / zasilanie: 0.9 => 1.1/benzyna/LPG
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: cinquecento

Ostrzeżenia: 3

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

najlepsze rozwiązanie na + masz zwykle kilka przewodów a na masie tylko 1

Offline

 

#12 2012-12-06 23:53:28

Grezes38
Moderator
Skąd: Kraków
Zarejestrowany: 2008-11-21
Posty: 5201
Silnik / moc / zasilanie: 700/FOS/lpg
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

Lepiej na minus,pamiętajcie tylko przy tym że ten rozłącznik musi wytrzymać prąd rozruchu.


Myśl szybciej niż jedziesz, jedź wolniej niż myślisz!

Offline

 

#13 2012-12-07 08:50:23

mroowa85
Stary wyjadacz
Skąd: BTM
Zarejestrowany: 2011-05-20
Posty: 515
Silnik / moc / zasilanie: 700/31?/FOS
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: CC 700 ED

Ostrzeżenia: 1

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

czyli ten rygiel hebel do 300A to najlepsze rozwiązanie?


Bóg Honor Górny Ślonsk

Offline

 

#14 2012-12-07 10:21:52

srebrny cienias
VIP
Skąd: Kraków
Zarejestrowany: 2009-02-07
Posty: 3199
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji:
Posiadany pojazd:

Ostrzeżenia: 2

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

dokładnie
ja miałem go w cc zamontowanego na plusie właśnie
ale jak kto woli

Ostatnio edytowany przez srebrny cienias (2012-12-07 10:22:32)

Offline

 

#15 2012-12-19 12:33:56

mroowa85
Stary wyjadacz
Skąd: BTM
Zarejestrowany: 2011-05-20
Posty: 515
Silnik / moc / zasilanie: 700/31?/FOS
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: CC 700 ED

Ostrzeżenia: 1

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

a powiedzcie mi jeszcze jakbym chcial zamontować tylko taki wyłącznik na radio, idzie tak, wtedy by byl dobry ten top gun? przemyslalem sprawe i bez sensu mialbym wylaczac caly prad jak mam centralny zamek


Bóg Honor Górny Ślonsk

Offline

 

#16 2012-12-19 12:39:51

mancioch
Stary wyjadacz
Skąd: PGN
Zarejestrowany: 2009-11-17
Posty: 696
Silnik / moc / zasilanie: 704/30/ FOS
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: CC 700

Re: wylacznik prądu jak zamontowac

Do tego celu naddaje się w zupełności, obok odtwarzacza w zaślepce dobre miejsce do montażu. Przewód zasilający trzeba przeciąć ew. kawałek przedłużyć i podłączyć obydwa końce do przełącznika.
  Pozdrawiam.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo