Cinquecento On-Line

Internetowe forum Fiata Cinquecento

  • Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Naklejki forum- dane do przelewu Naklejki

Nowe gadżety forum Zobacz temat
CC-FORUM na YouTube Kliknij ->

#1 2014-03-24 21:28:04

citrix
Nowy
Skąd: Łódź
Zarejestrowany: 2013-07-30
Posty: 54
Silnik / moc / zasilanie: 704
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: Cinquecento

nie działa wentylator chłodnicy

Witam. Nie działa wentylator chłodnicy przez co temperatura rośnie nawet do 130 st. Bezpiecznik nie spalony, mimo to brak napięcia w kablu doprowadzającym prąd do wentylatora (sprawdziłem próbnikiem). Nie zwierałem jeszcze wtyczki włącznika wentylatora bo do musiałbym odkręcać koło i zdejmować nadkole. Wentylator poruszony ręką obraca się bez oporów. Czy to oznacza, że kabel jest uszkodzony i i bez wizyty u elektryka się nie obejdzie? Nie podłączałem też wentylatora bezpośrednio do akumulatora. Czy jeżeli bym to robił to czy muszę jednocześnie zewrzeć wtyczkę włącznika wentylatora (przy zimnym silniku) żeby test pokazał czy to wina kabli czy silniczka?

Offline

 

#2 2014-03-24 22:00:02

Wilku_LOP
Nieźle sie stara
Zarejestrowany: 2014-02-02
Posty: 128
Silnik / moc / zasilanie: 1.8 ; 20V / 125KM / Benzyna-LPG
Rok produkcji: 2002
Posiadany pojazd: Seat Toledo 1M

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Z tego co tu piszesz najprawdopodobniej to walnięty czujnik temperatury cieczy chłodzącej znajdujacy sie w chlodnicy. Prąd nie popłynie przez kable jesli czujnik nie zamknie obwodu. Jeśli chcesz sprawdzic wentylator to podłącz na krotko + i -

Ostatnio edytowany przez Wilku_LOP (2014-03-24 22:01:33)

Offline

 

#3 2014-03-24 22:30:25

Kamilu
Nowy
Zarejestrowany: 2013-05-09
Posty: 14
Silnik / moc / zasilanie: 700 FOS
Rok produkcji: 1995
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Jeśli zewrzesz te Styki we wtyczce i wentylator ruszy to znaczy że problem leży w czujniku w chłodnicy lub w termostacie, który nie puszcza wody na chłodnicę i dlatego czujnik nie załącza wentylatora.

Offline

 

#4 2014-03-24 23:28:59

Kamil Osw
Nieźle sie stara
Skąd: Oświęcim
Zarejestrowany: 2013-07-11
Posty: 431
Silnik / moc / zasilanie: 704 / Najpierw Aisan teraz FOS
Rok produkcji: 1996
Posiadany pojazd: CC
Serwis  
Ostrzeżenia: 2

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Miałem ten sam problem po zepnięciu na krotko też nie drgnął, okazało się że wentylator robił zwarcie i wymiana na używkę ze szrotu załatwiła sprawę.

Offline

 

#5 2014-03-30 18:25:57

citrix
Nowy
Skąd: Łódź
Zarejestrowany: 2013-07-30
Posty: 54
Silnik / moc / zasilanie: 704
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Po podłączeniu do akumulatora wentylator działa. A więc problem jest albo z termowłącznikiem albo z termostatem. Jak bez wymontowywania termostatu sprawdzić czy działa? Czytałem że jedna rurka przy chłodnicy powinna być ciepła, druga zimna a temperatura całej chłodnicy powinna być podobna. To prawda?

Offline

 

#6 2014-04-01 19:50:22

tonsil12
VIP
Skąd: Opatowiec
Zarejestrowany: 2012-03-01
Posty: 5029
Silnik / moc / zasilanie: 1108/55/SPI x2 1242/77/VPN+/MPI
Rok produkcji: 1997/1997/1996
Posiadany pojazd: Cinquecento 1.1/1.2 Sporting
Serwis

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Po osiągnięciu przez silnik temperatury około 90stopni, dolny gruby wąż łączący termostat z chłodnicą powinien być ciepły.


http://www3.picturepush.com/photo/a/7775046/img/7775046.jpg
Fiaty nie gubią oleju, one znaczą swój teren.
Mój Sporting: http://cento.p2a.pl/viewtopic.php?id=26942
Mój drugi cienias: http://cento.p2a.pl/viewtopic.php?id=26656

Offline

 

#7 2014-04-21 08:35:25

citrix
Nowy
Skąd: Łódź
Zarejestrowany: 2013-07-30
Posty: 54
Silnik / moc / zasilanie: 704
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: nie działa wentylator chłodnicy

A więc po sprawdzeniu wszystkiego sytuacja wygląda tak. Silnik wentylatora sprawny, termostat sprawny bo dolna rura odchodząca od chłodnicy po przejechaniu 30 km jest ciepła, bezpiecznik dobry, termowłącznik wymieniony ale po sprawdzeniu okazało się ze w ogóle nie dochodzi do niego napięcie. I wentylator nie działa. A więc wszystko działa a nie działa. Czyli teraz zostaje mi tylko wizyta u elektryka bo to wina kabli które gdzieś się przerwały? Mogę wymienić jeszcze wtyczkę do termowłącznika ale to pewnie raczej nie to. Czy macie jeszcze jakiś pomysł co mogę jeszcze zrobić sam?

Offline

 

#8 2014-04-21 20:47:24

faradek
Nieźle sie stara
Zarejestrowany: 2010-07-27
Posty: 262
Silnik / moc / zasilanie: 1910/150/ropa
Rok produkcji: 2010
Posiadany pojazd: Bravo

Re: nie działa wentylator chłodnicy

W skrzynce bezpieczników wymontuj pierwszy przekaźnik od lewej (jest on od świateł mijania i długich) i sprawdź ile ma pinów (musi mieć 5) Środkowy pin to zasilanie na bezpiecznik wentylatora chłodnicy)

Offline

 

#9 2014-04-23 09:13:36

citrix
Nowy
Skąd: Łódź
Zarejestrowany: 2013-07-30
Posty: 54
Silnik / moc / zasilanie: 704
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Ale czy to nie jest tak że prąd idzie z termowłącznika do przekaźnika i dopiero potem do silnika wentylatora? Więc jeśli byłoby coś nie tak z przekaźnikiem to i tak prąd do termowłącznika powinien dochodzić. Nie znam się. Tak mi ktoś powiedział. Ale zakładając że to przekaźnik, to co mam zrobić po wyjęciu go? Jak go sprawdzić? Jakoś mostkować gniazda?

Offline

 

#10 2014-04-23 17:42:49

faradek
Nieźle sie stara
Zarejestrowany: 2010-07-27
Posty: 262
Silnik / moc / zasilanie: 1910/150/ropa
Rok produkcji: 2010
Posiadany pojazd: Bravo

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Termowyłącznik steruje wentylatorem bezpośrednio, na dodatek nie plusem a masą. Po prostu + który idzie na silnik wentylatora jest wzięty ze środkowego pina tego przekaźnika. Jeśli go ktoś wymienił na innego typu (bez zdublowanego styku 87) to mimo że światła będą działać normalnie to wentylator nie będzie miał zasilania.
Tutaj schemat (obwód wentylatora pokolorowany, plus czerwono, masa zielono)
http://obrazki.elektroda.pl/9566759000_1398267386_thumb.jpg

Oznaczenia:
25 - akumulator
21E - przekaźnik wyłącznika świateł
3 - bezpiecznik wentylatora
4 - wentylator
5 - termowyłącznik

Offline

 

#11 2014-04-27 18:01:43

citrix
Nowy
Skąd: Łódź
Zarejestrowany: 2013-07-30
Posty: 54
Silnik / moc / zasilanie: 704
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Sprawdziłem, w przekaźniku jest 5 styków. Ani gniazdo ani wtyczka nie wyglądają na przepalone. Sprawdziłem próbnikiem konektor, do którego podłącza się bezpiecznik od wentylatora. Tam też nie ma napięcia ani z włączoną ani z wyłączoną stacyjką. Czy mogę podłączyć któryś z pozostałych przekaźników na miejsce tego który odpowiada m.in za wentylator żeby sprawdzić czy to nie jego wina?

Offline

 

#12 2014-09-18 14:03:49

pawel89
Nowy
Skąd: borowa
Zarejestrowany: 2014-09-18
Posty: 16
Silnik / moc / zasilanie: 899
Rok produkcji: 1996
Posiadany pojazd: fiat cc

Re: nie działa wentylator chłodnicy

kolego mam podobny problem wentylator na krutko chodzi czujnik wymieniony termostat tesz wie ktos jaka jest przyczyna

Offline

 

#13 2014-09-18 17:05:27

dudu$
Stary wyjadacz
Skąd: Ząbki
Zarejestrowany: 2013-09-15
Posty: 714
Silnik / moc / zasilanie: 1349cm / 75km / PB+LPG
Rok produkcji: 2000
Posiadany pojazd: Daewoo LANOS

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Jak wszystko jest sprawne to prawdopodobnie uszkodzona jest gdzies instalacja.

Offline

 

#14 2014-09-18 17:29:06

Dzidek93
Zbanowany
Skąd: Zebrzydowice k. Cieszyn
Zarejestrowany: 2014-08-31
Posty: 44
Silnik / moc / zasilanie: 899cm3 41km benzyna
Rok produkcji: 1996
Posiadany pojazd: Cikocienko

Ostrzeżenia: 4

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Nie rozumiecie mnie. Wentylator działa przecież mam pstryczek elektryczek

Witam, mam problem. Mam "pstryczek elektryczek" do włączania wentylatora chłodnicy ponieważ sam się nie włącza i nie wiem czy to termostat czy włącznik wentylatora. Sprawdziłem, włącznik mam tak zamocowany (albo go nie ma) jak na zdjęciu
http://obrazki.elektroda.pl/2621389300_1330182036.jpg
nie odchodzi od tegi "jajka" żaden kabelek, czy to oznacza, że nie ma włącznika, czy że instalacja gdzieś indziej jest? (na potrzeby tego pstryczka)
Proszę również powiedzieć jak rozróżnić (łopatologicznie) co jest uszkodzone?

Poskładałem do kupy.

Ostatnio edytowany przez Grezes38 (2014-09-18 18:22:27)


Z poważaniem,
SZYMON PAPROCKI - właściciel pojazdu Fiat Cinquecento o pojemności 899cm3

Jeżdżę zgodnie z Kodeksem Ruchu Drogowego

Offline

 

#15 2014-09-18 20:08:16

dudu$
Stary wyjadacz
Skąd: Ząbki
Zarejestrowany: 2013-09-15
Posty: 714
Silnik / moc / zasilanie: 1349cm / 75km / PB+LPG
Rok produkcji: 2000
Posiadany pojazd: Daewoo LANOS

Re: nie działa wentylator chłodnicy

możliwe że miałeś uszkodzoną gdzieś wiązkę elektryczna co idzie to termo włącznika wentylatora i została ona przez kogoś przerobiona tak aby działała na przycisk ( takie masz) a nie chciał puszczać nowej instalacji to wykorzystał istniejącą

Ostatnio edytowany przez dudu$ (2014-09-18 21:55:07)

Offline

 

#16 2014-09-18 20:20:37

pawel89
Nowy
Skąd: borowa
Zarejestrowany: 2014-09-18
Posty: 16
Silnik / moc / zasilanie: 899
Rok produkcji: 1996
Posiadany pojazd: fiat cc

Re: nie działa wentylator chłodnicy

uszkodzona wtyczke mialem dzieki za rady jak ktos by poczebowal części to mam

Przypominam że handlujemy tylko w giełdzie.

Ostatnio edytowany przez Grezes38 (2014-09-19 08:02:34)

Offline

 

#17 2014-11-10 08:09:31

FuNi
Nieźle sie stara
Skąd: Śląsk
Zarejestrowany: 2010-01-05
Posty: 228
Silnik / moc / zasilanie: 899cm3 wtrysk
Rok produkcji: 1996
Posiadany pojazd: Fiat Cinquecento S

Re: nie działa wentylator chłodnicy

pawel89 napisał(a):

uszkodzona wtyczke mialem dzieki za rady jak ktos by poczebowal części to mam

Przypominam że handlujemy tylko w giełdzie.

Jaka wtyczke i gdzie ona sie najduje?  Moj problem: wiatrak chlodnicy raz sie wacza raz nie,  a jak sie wlaczy to na krutko i przy 110stopniach. Termostat i termowylacznik wymienione,  dodam iz pidpialem na krutko wiatrak na wtyczce ktora wchodzi do termowylacznika i wiatrak sie krecil.  Prosze o pomoc

Ostatnio edytowany przez FuNi (2014-11-10 08:12:25)

Offline

 

#18 2014-11-10 16:34:38

R1-E
Nieźle sie stara
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2014-01-11
Posty: 156
Silnik / moc / zasilanie: 899ccm/39KM/SPI
Rok produkcji: 1996
Posiadany pojazd: Fiat 170
Serwis

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Czyli jedną wtyczkę odnalazłeś z termowyłącznika, a druga jest przy silniku wentylatora. Niektóre modele wentylatorów mają na silnik założoną osłonę, ale wtyczkę i tak można dostrzec, jeżeli znajdzie się sposób na to jak włożyć tam głowę :-) (ręką można bez problemu dosięgnąć, jeżeli się wie co trzeba złapać).

Offline

 

#19 2014-12-21 21:21:51

Thomy
Nieźle sie stara
Skąd: Siemianowice Śl.
Zarejestrowany: 2011-10-09
Posty: 181
Silnik / moc / zasilanie: 900 / 41 KM / Weber
Rok produkcji: 1995
Posiadany pojazd: Cinquecento 900 LPG

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Panowie mi też nie działa wentylator chłodnicy. Nowa chłodnica, nowy (sprawny) czujnik przy chłodnicy, jak zewrę styki na wtyczce to wentylator działa tyle że jak się zagrzeje do 110st.C nie załącza się. Co może być przyczyną bo już nie mam pomysłów?

Offline

 

#20 2014-12-21 21:35:02

Grezes38
Moderator
Skąd: Kraków
Zarejestrowany: 2008-11-21
Posty: 5794
Silnik / moc / zasilanie: 700/FOS/lpg
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Uszkodzony,choć nowy termowyłącznik (gdyby był sprawny to by załączył wentylator,tak jak po zwarciu kostki).Lub błędne wskazanie temperatury.


Myśl szybciej niż jedziesz, jedź wolniej niż myślisz!

Offline

 

#21 2014-12-21 22:02:27

Thomy
Nieźle sie stara
Skąd: Siemianowice Śl.
Zarejestrowany: 2011-10-09
Posty: 181
Silnik / moc / zasilanie: 900 / 41 KM / Weber
Rok produkcji: 1995
Posiadany pojazd: Cinquecento 900 LPG

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Wyłącznik jest dobry wymieniałem 2 x na dodatek sprawdzałem czy działa w gorącej wodzie i zwiera styki.

Offline

 

#22 2014-12-25 19:31:43

islonina
Nieźle sie stara
Skąd: Kębłowo k/ Wejherowa
Zarejestrowany: 2014-02-20
Posty: 86
Silnik / moc / zasilanie: 170A.046/30KM(22 kW)/AISAN
Rok produkcji: 1996
Posiadany pojazd: CC 704

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Sprawdź miernikiem czy przewody przewodzą prąd, ja z miesiąc temu miałem to samo okazało się że przewody w izolacji zgniły i były całe zielone. Zrobiłem sobie kompletną wiązkę od chłodzenia czyli przewody wentylatora, czujnika i wszystko co jest z nimi połączone. Zajęło mi to z 30 min bo wszystko miałem w garażu. A czujnik sprawdź tak jak pisali na krótki zepnij przewody do czujnika lub wykręć czujnik(ja i tak wymieniałem płyn) i podłącz go do wtyczki i podgrzej opalarka ustawiona na 90 stopni jak się nie załączy to masz czujnik do wymiany lub te przewody.

Offline

 

#23 2015-05-01 15:36:30

KIEROWCA
Stary wyjadacz
Skąd: Kętrzyn
Zarejestrowany: 2013-09-14
Posty: 627
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji: '96
Posiadany pojazd: Polonez Caro Minus
Serwis

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Podepnę się pod temat ===mam następujący problem:

Mianowicie nie załącza się wentylator i temperatura szybuje na ok. 100 stopni.

Dolna rura chłodnicy gorąca.
Tamten czujnik termiczny podmieniłem na NOWY który miałem w zapasie.
Zarówno stary jak i nowy nie powodują uruchomienia wentylatora chociaż robią się gorące.
Wetylator działa, obraca po zwarciu styków wtyczki np. bezpiecznikiem lub kabelkiem.
Bezpiecznik dobry -j.w.

Szczerze to robi mi to wodę z mózgu. Co jeszcze można sprawdzić?

Pozdrawiam


:::Normę wykonuję jak Stachanow ==nie wypuszczam z ręki braków:::
:::Brawurowa jazda samochodem Cinquecento ;-) :::
ZAPRASZAM ==> http://chomikuj.pl/mariuszw2145/Cinquecento <==

Offline

 

#24 2015-05-01 17:42:40

synek5418
Nowy
Zarejestrowany: 2011-05-17
Posty: 47
Silnik / moc / zasilanie: 904
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: cinquecento

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Witam, mam podobny problem od dłuugiego czasu. Wymieniłem 2 razy termostat, czujnik tem. w chłodnicy, raz nawet pompę wody (!) i nic. Na krótko wiatrak działa. Postanowiłem pogodzić się z tym faktem i zamontować włącznik/wyłącznik w kabinie i poprowadzić 2 kabelki do chłodnicy. Niedługo cc idzie na żyletki więc nie ma sensu w moim przypadku szukać już przyczyny, ale moim ostatnim podejrzeniem jest chłodnica - może jest zapchana i w okolicach czujnika nie ma odpowiedniej temperatury cieczy... (a i kiedyś wypiąłem ten czujnik w chłodnicy, wpiąłem stary i ogrzewałem go sobie zapalniczką - wiatrak się załączył, więc instalacja elektryczna jest ok.)

Offline

 

#25 2015-05-24 22:15:26

Rupertpl
Nowy
Zarejestrowany: 2015-05-12
Posty: 14
Silnik / moc / zasilanie: 899/39KM/PB95 Wtrysk
Rok produkcji: 1996
Posiadany pojazd: Fiat Cinquecento

Re: nie działa wentylator chłodnicy

Też mam ten sam problem. Czy wymiana czujnika temperatury silnika usunie ten problem?


"Tłok powinien chodzić w cylindrze, a nie w rurze wydechowej..."

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo