Cinquecento On-Line

Internetowe forum Fiata Cinquecento

  • Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Naklejki forum- dane do przelewu Naklejki

Nowe gadżety forum Zobacz temat
CC-FORUM na YouTube Kliknij ->

#1 2015-01-14 23:18:59

kssgstal
Nowy
Zarejestrowany: 2015-01-10
Posty: 9
Silnik / moc / zasilanie: 700 fos
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: cc700

Aisan -> Fos problem z odpaleniem

Witam forumowiczów,

Dokonałem przekładki z aisana na fos (gaźnik po regeneracji w stanie idealnym). Początkowo podjął się tego mechanik, ale w trakcie jego poczynań dla bezpieczeństwa samochodu zabrałem go z warsztatu. Wymieniłem kompletny gaźnik , kolektor na fos - podłączone jest wszystko tak, jak w poradniku z tego forum. Pojawił się jednak problem.

1) Podczas ściągania kolektora od aisana wykazałem się głupotą i nie spuściłem płynu chłodniczego - przy ściągnięciu kolektora wypłynął tędy płyn - prawdopodobnie wleciał do komory spalania i jest tam.

2) Po założeniu fosa i podłączeniu wszystko jak trzeba gaźnik strzela w wydech, nie może odpalić

Znajomy polecił mi, by wykręcić w takim wypadku świece i pokręcić rozrusznikiem tak, by przez otwory na świece wyleciał płyn, co o Tym sądzicie?


Dodam, że jeszcze na aisanie odpalał i chodził dobrze - pojawiały się ciągłe problemy z podciśnieniem, stąd zdecydowałem się na wymianę.

Czy ten płyn tam (nie sądze, by było go zbyt wiele) jest niebezpieczny dla silnika? Obędzie się bez wymiany oleju?

Ostatnio edytowany przez kssgstal (2015-01-14 23:22:42)

Offline

 

#2 2015-01-15 00:00:03

Garwanko
Nieźle sie stara
Zarejestrowany: 2013-12-05
Posty: 136
Silnik / moc / zasilanie: 899/40/SPI
Rok produkcji: 1996
Posiadany pojazd: Fiat Combinato

Re: Aisan -> Fos problem z odpaleniem

No proszę cię, przecież płyn się nie pali, skoro wleciał do komory spalania to po pierwsze:

-może zalewać świece
-mogłeś pokrzywić zawory (płyn nie ściska się)

Offline

 

#3 2015-01-15 00:32:20

kssgstal
Nowy
Zarejestrowany: 2015-01-10
Posty: 9
Silnik / moc / zasilanie: 700 fos
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: cc700

Re: Aisan -> Fos problem z odpaleniem

Co zatem radzisz?

Offline

 

#4 2015-01-15 00:42:16

Mlatek
VIP
Skąd: Bielsko-Biała
Zarejestrowany: 2013-02-25
Posty: 1082
Silnik / moc / zasilanie: 903cm³/41KM/ Weber
Rok produkcji: 1998
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: Aisan -> Fos problem z odpaleniem

odkrec swiece

Offline

 

#5 2015-01-15 17:12:58

kssgstal
Nowy
Zarejestrowany: 2015-01-10
Posty: 9
Silnik / moc / zasilanie: 700 fos
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: cc700

Re: Aisan -> Fos problem z odpaleniem

Odkręciłem świece i je gruntownie wyczyściłem. Po wkręceniu (iskra jest bardzo ładna) dalej nic. Przy zdjęciu kominka widać po chwili kręcenia bardzo gęsty, biały dym pod tymi klapkami od ssania. Jakieś sugestie, bo nie mam już sił ?img/smilies/hmm

Offline

 

#6 2015-01-15 18:03:44

kssgstal
Nowy
Zarejestrowany: 2015-01-10
Posty: 9
Silnik / moc / zasilanie: 700 fos
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: cc700

Re: Aisan -> Fos problem z odpaleniem

Zauważyłem też, że gdy odstoi trochę i się przekręci kluczyk to dosłownie na sekundę odpala. oprócz tego filtr paliwa jest pełen, choć na poprzednim gaźniku zawsze był do połowy

Offline

 

#7 2015-01-15 20:26:11

Grezes38
Moderator
Skąd: Kraków
Zarejestrowany: 2008-11-21
Posty: 5796
Silnik / moc / zasilanie: 700/FOS/lpg
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: Aisan -> Fos problem z odpaleniem

Usunąłeś płyn z cylindrów?


Myśl szybciej niż jedziesz, jedź wolniej niż myślisz!

Offline

 

#8 2015-01-15 20:32:54

kssgstal
Nowy
Zarejestrowany: 2015-01-10
Posty: 9
Silnik / moc / zasilanie: 700 fos
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: cc700

Re: Aisan -> Fos problem z odpaleniem

Pokręciłem rozrusznikiem, psikałem w kolektor samostartem, wciąż dupa. Wydaje mi się, że spaliny wracają do gaźnika (stąd chyba te opary białego-gęstego dymu w nim. Przed wymianą gaźnika normalnie samochód pracował, więc nie wierzę, że nagle zawory nie działają.

Offline

 

#9 2015-01-15 23:49:37

mandolina
Moderator
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 3500
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji:
Posiadany pojazd:

Re: Aisan -> Fos problem z odpaleniem

kssgstal napisał(a):

Wydaje mi się, że spaliny wracają do gaźnika (stąd chyba te opary białego-gęstego dymu w nim.

Nie fantazjuj :-)


"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Offline

 

#10 2015-01-16 11:46:23

kssgstal
Nowy
Zarejestrowany: 2015-01-10
Posty: 9
Silnik / moc / zasilanie: 700 fos
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: cc700

Re: Aisan -> Fos problem z odpaleniem

To jak wytłumaczysz strzały w gaźnik i dym w nim?

Offline

 

#11 2015-01-16 12:36:54

kssgstal
Nowy
Zarejestrowany: 2015-01-10
Posty: 9
Silnik / moc / zasilanie: 700 fos
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: cc700

Re: Aisan -> Fos problem z odpaleniem

Czujnik czysty, pompka daje , iskra jest. Auto nie odpala, wypluwa przez kominek paliwo i strzela przy tym

Offline

 

#12 2015-01-17 17:15:12

kssgstal
Nowy
Zarejestrowany: 2015-01-10
Posty: 9
Silnik / moc / zasilanie: 700 fos
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: cc700

Re: Aisan -> Fos problem z odpaleniem

Rezystancja czujnika wału w normie, zasilanie i masa na module zapłonowym sprawdzone, cewka daje iskrę ale nie mogłem zmierzyć jej oporowości (miernik pokazywał 0 ohm). Auto dalej nie odpala, luz czujnika ustawiony na 0.6mm, paliwo w pływaku jest, psikanie w gardziel samostartem nic nie daje.

Kolektor ssący podłączyłem następująco - ta gruba wypustka od strony wejścia do cylindra połączona na ten krótki przewód, gruby podciśnieniowy serwo a ten cienkiutki bezpośrednio do czujnika podciśnieniowego zmiany zapłonu.

Brak mi już pomysłów... rozrząd?

Pomóżcie, proszę.

Ostatnio edytowany przez kssgstal (2015-01-17 17:24:21)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo