Cinquecento On-Line

Internetowe forum Fiata Cinquecento

  • Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Naklejki forum- dane do przelewu Naklejki

Nowe gadżety forum Zobacz temat
CC-FORUM na YouTube Kliknij ->

#1 2016-08-17 16:54:46

benekb24
Nowy
Skąd: Warszawa - Bielany
Zarejestrowany: 2016-08-17
Posty: 26
Silnik / moc / zasilanie: 700
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

Cc700 brak przeniesienia napedu

Witam.

Na wstepie przepraszam ale zapomnialem hasla do starego nicka chcialem przypomniec sobie ale zapomnailem z jakiego meila zakaldale z tad nowe konto

Mam taki problem ze swoim ferrari a mianowicie.

Jakies 3 miechy temu zmienilem skrzynie bo w starej urwaly sie sruby od lapy poduszki i taniej bylo zmienic skrzynie samemu niz dac mechanikowi zeby owe sruby powykrecal czyco tam ale i tak naprawa na plus bo ze starej skrzyninlalo sie jak z kranu.

Do dnia wczorajszego bulo cacy i gdzies w polowie dnia przy ruszaniu na jedynce bylo takie jakby trzesienie auta ppdskakiwanie ale pomyslalem ze moze sprzeglo bo nie zmienialem bo wygladalo ok 3 miechy temu.  Potem ppdczas jazdy na 2-3-4 zaczelo sie takie jak h slizganie czy takie jakby ze tak powiem przyspoeszal i zwalnial przy maks gazie.

Az wieczorem ruszam ze swiatel 1-2-3 i nagle dupa biegi sa a auto nie jedzie.

Nie bylo zadnego walnieci i nic tylko po prostu jakby maped odcielo.

Stad moje pytanie co moglo sie stac biegi 1-2-3-4 wchodza na odpalonym dopiero po wcisnieciu sprzegla tak samo wstek. Ale puszcAm sprzeglo i auto stoi.

Podnioslem dzis przod auta wrzucilem 1 potem wsteka na odpalonym to prawe kolo przenie sie kreci a lewe stoi w miejscu tzn. Jakby chcialo sie zCzoc krecic ale tak lekko jakby przeskakuje jak recznie chcialem je zakrecic to da sie ale jakby stawialo opor jakis taki lelko ciezko je ruszyc.

I drad moje pytanie czy to sprzeglo padlo czy tez skrzynia czy co ewentualnie jescze.

Czy mjsze szukac skrzyni czy samo spezeglo wystarczy  oje sie ze jak wywale skrzynie zmienie sprzeglo i zloze do kuly ooaze sie ze skrzynia kaput.

Ostatnio edytowany przez benekb24 (2016-08-17 16:56:09)

Offline

 

#2 2016-08-17 17:27:07

mandolina
Moderator
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 3498
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji:
Posiadany pojazd:

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

Pisz po Polsku !

Wyskoczyła półoś z przegubu .


"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Offline

 

#3 2016-08-17 19:41:23

benekb24
Nowy
Skąd: Warszawa - Bielany
Zarejestrowany: 2016-08-17
Posty: 26
Silnik / moc / zasilanie: 700
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

Ale tu przy kole ?? Czy w skrzyni tam gdzie te kamienie.

Przepraszam za pisownie ale na szybko na telefonie pisane.


Ale jak auto stoi to na luzie polosiami nie moge zakrecic reka jak je lapie czy aby napewno? 

A jak to sprawdzic czy to napewno to

Offline

 

#4 2016-08-17 19:54:57

mandolina
Moderator
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 3498
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji:
Posiadany pojazd:

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

Odpal auto, wbij bieg i wysiądź zobaczyć, która półoś się obraca.


"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Offline

 

#5 2016-08-17 20:46:52

benekb24
Nowy
Skąd: Warszawa - Bielany
Zarejestrowany: 2016-08-17
Posty: 26
Silnik / moc / zasilanie: 700
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

Jak stoi na kolach to zadna a jak podniose przod to prawa znaczy od str pasazera.
Lewe kolo tylko tak drzy jakby chcialo ruszyc a nie moglo a jak teka zakrece to kreci sie kolo z polosia chyba jutro to jeszcze raz sprawdze

Offline

 

#6 2016-08-23 11:29:06

benekb24
Nowy
Skąd: Warszawa - Bielany
Zarejestrowany: 2016-08-17
Posty: 26
Silnik / moc / zasilanie: 700
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

Wiec dopiero dzis miałem chwile zajrzeć do ferrari i wyglada to tak:

Podniosłem cały przód auta i odpaliłem wbijam jedynke ale nie ma różnicy który bieg i jest tak kolo od str pasazera kreci sie a od str kierowcy tak jakby chcialo ruszyc a nie rusza i jak zblokuje kolo pasazera to kolo kierowcy rusza prosta sprawa prawe kolo ma lzej a po zblokowaniu rusza lewe calosc widac na zalaczonym wideo :

https://www.youtube.com/watch?v=flgn36n9Xtc

No i teraz mam zagadke czemu auto nie jedzie chociaz ma wrzucony bieg czy pojsc najprostsza droga i zmienic sprzeglo i kolejny raz skrzynie czy ki diabeł siedz tam i nie daje jechac autku ??

Sroki za post pod postem i polskie znaki ale pisane na szybko z telefonu img/smilies/trink39

Ostatnio edytowany przez benekb24 (2016-08-23 11:30:13)

Offline

 

#7 2016-08-23 11:46:28

mandolina
Moderator
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 3498
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji:
Posiadany pojazd:

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

Czemu nie zrobisz tak jak Ci piszę tylko kombinujesz pod górę ?

Nie podnoś auta !!!!!!!!!!!
Odpal, wbij bieg i wtedy zajrzyj pod auto, która półoś się kręci.


"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Offline

 

#8 2016-08-23 13:40:51

benekb24
Nowy
Skąd: Warszawa - Bielany
Zarejestrowany: 2016-08-17
Posty: 26
Silnik / moc / zasilanie: 700
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

A w ten sposob nie zajarzylem heh ale chyba tak sprawdzalem i zadna sie nie krecila ale jutro oblukam jeszcze raz.

Offline

 

#9 2016-08-24 00:28:47

mandolina
Moderator
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 3498
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji:
Posiadany pojazd:

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

Ludzie !!! Co wy bierzecie ? Dyfer - mechanizm różnicowy to chyba najtrwalsza rzecz w całym samochodzie . Nie pitolcie głupot jak się nie znacie bo potem ludzie to czytają i puszczają dalej jako potwierdzone informacje.


"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Offline

 

#10 2016-08-29 12:35:41

benekb24
Nowy
Skąd: Warszawa - Bielany
Zarejestrowany: 2016-08-17
Posty: 26
Silnik / moc / zasilanie: 700
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

No wiec po kilku dniach znalazlem chwile zeby sprawdzic na opuszczonym aucie i bez wzgledu na wrzucony bieg zadna z polosiek sie nie kreci.

Wiec chyba trzbe rozejrzec sie za skrzynia img/smilies/sad

Offline

 

#11 2016-08-29 16:16:46

mandolina
Moderator
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 3498
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji:
Posiadany pojazd:

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

A jak wbijasz biegi na odpalonym aucie , bez sprzęgła to zgrzyta czy nie ?


"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Offline

 

#12 2016-08-29 18:47:00

benekb24
Nowy
Skąd: Warszawa - Bielany
Zarejestrowany: 2016-08-17
Posty: 26
Silnik / moc / zasilanie: 700
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

Tak nie wrzuce bez wcisniecia sprzegla lub jesli bez sprzegla to musze mocno wbic i ze zgrzytem wejdzie

Offline

 

#13 2016-08-29 19:03:43

mandolina
Moderator
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 3498
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji:
Posiadany pojazd:

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

To mi już pomysłów brakło . Tak czy inaczej nie ominie cię demontaż skrzyni  w celu szukania usterki.


"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Offline

 

#14 2016-08-29 20:42:46

benekb24
Nowy
Skąd: Warszawa - Bielany
Zarejestrowany: 2016-08-17
Posty: 26
Silnik / moc / zasilanie: 700
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

Hehe

A taka mysl mi sie nasuwa bo skrzynie zmienialem w xzerwcu/lipcu dokladnie nie pamietam w starej urwaly sie sruby od lapy i wula.

Wtej byl olej zalany na fill tzn 1,4 litra ale cos tam z niej spbie wykapywalo i reraz pytanie wiadomo ze jak olej wykapal calkiem skrzynia padla ale czy jesli jest go za malo lub wcale to powinna dzialac czy np. Bez oleju cos tam nie trybi ze tak powiem nie skleja sie i moze dlatego nie byc napedu?? To taka czysta teoria obstawiam ze poprostu skrzynia kaput bo gosc od ktorego ja kupilem mowil ze zmienial w swoim bo myslal ze mu padla ale po zmianie cos ram mu tez bylo w jego aucie ze okazalo sie ze to nie skrznia i dlatego jedna sprzedaje ale co dokladnie nie wiem.

Podejrzewam poprostu ze sie rozsypala bo jak pisalem na jedynce przy ruszaniu bylo takie jakby rzucanie buda jakbym po kocich lbach jechal a pltem doszlo jeszcze na 2-3-4 takie jakby przyspieszal i odpiszczal podobne do slizgania sprzegla ale ciut inny objaw.

No nic kupie skrzynie kolejna i przy okazji tymrazem zmienie sprzeglo chociaz moje przy poprzedniej wymianie zle nie wygladalo ale po co zaraz znow rozbierac a wymiana juz wiem co i jak mysle ze  4-5 godzinek maks ogarne bez wywalania silnika

Offline

 

#15 2016-08-29 22:04:30

Lasic
Nieźle sie stara
Skąd: Zagórowa
Zarejestrowany: 2015-03-09
Posty: 250
Silnik / moc / zasilanie: 1.2/86 Pb
Rok produkcji: 1995
Posiadany pojazd: CC

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

Jak dla mnie to po prostu rozsypał się mechanizm różnicowy. Tak wiem jak kolego mandolina pisał "Dyfer - mechanizm różnicowy to chyba najtrwalsza rzecz w całym samochodzie" ale czasami też się psuje. W moim życiu widziałem trzy takie przypadki,  moje byłe bmw 330d z przegrzania wysunął się sworzeń łączący satelity, mogę jutro foty wstawić img/smilies/big_smile, golf 4 combi - dziura w skrzyni po tym jak się satelity wysypały i golf 3 gti też ukręciło sworzeń na satelitach. Więc całkiem możliwe, że jak było mało oleju to się skrzyń przytarła i nie wytrzymała.

Offline

 

#16 2016-08-29 22:14:43

tonsil12
VIP
Skąd: Opatowiec
Zarejestrowany: 2012-03-01
Posty: 5029
Silnik / moc / zasilanie: 1108/55/SPI x2 1242/77/VPN+/MPI
Rok produkcji: 1997/1997/1996
Posiadany pojazd: Cinquecento 1.1/1.2 Sporting
Serwis

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

Jak miałem 700 to jedynym objawem braku oleju w skrzyni było oporne wchodzenie trójki. Jeździliśmy tak 2 tygodnie.


http://www3.picturepush.com/photo/a/7775046/img/7775046.jpg
Fiaty nie gubią oleju, one znaczą swój teren.
Mój Sporting: http://cento.p2a.pl/viewtopic.php?id=26942
Mój drugi cienias: http://cento.p2a.pl/viewtopic.php?id=26656

Offline

 

#17 2016-08-30 09:03:52

mandolina
Moderator
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2009-02-11
Posty: 3498
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji:
Posiadany pojazd:

Re: Cc700 brak przeniesienia napedu

Lasic , w sumie to masz rację tylko w swojej wypowiedzi nie brałem pod uwagę takiego traktowania auta jak np. jazda bez oleju, tylko w normalnym użytkowaniu. Bo oczywiście w sporcie nie raz spotkałem się z dyfrem w kawałkach .

Więc  po opisie objawów tegoż CC też skłaniam się ku dyferencjale .

benekb24 zaczniesz pisać po Polsku albo będę usuwał twoje posty.


"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo