Ja tam się nie cackam... Auto mam na spółkę z ojcem, więc i zniżki po nim.
Po poprzednim właścicielu zostało mi PZU i tak dalej pozostało. Zapłaciłem za ten rok (od 1.09.10) 280 złotych, tak około, bo dokładniej nie pamiętam.
60%- zniżki i 0 % - zwyżki PZU ( gdzie indziej jest zwyżka za wiek do 28 roku życia)
Za Bulinka 899 płaciłam - 177zł w tym OC+NWW na cały rok, AC też miałam
Za Brawę 1.2 16V ale to jest 1289ccm - 214 zł OC na cały rok NWW - 30 zł, Ac będzie potem
320 PZU (OC + NWW)
InterRisk wzwyżka za wiek i płacę 1080zl rocznie
Reso Europa Service 238zł na rok.
Grunt to wszelkich atrap unikać. http://www.youtube.com/atrapy
Ergo Hestia
+ prawko od 4 lat,
+ zwyżka 50% za wiek
- po roku: zniżka za bezwypadkową jazdę - 10%,
- zniżki brata (współwłaściciel) - 60% ).
W sumie zniżki - 60%.
OC + NNW (na kierowcę + pasażerów na 15 000zł) - roczna rata - 540zł.
Ostatnio edytowany przez Snorky (2010-10-20 11:48:11)
plot20 napisał(a):
180 ale na pewno jakieś zniżki masz
Zniżkę mam z 240 zł na 180 zł
ja mam w warcie - ubezbieczenie na ojca - ze wzgledu na mój wiek i jego zniżki
Ma maksymalne 60 czy tam 65% nie wiem dokladnie
A samo oc w skali roku wynosi mnie 160zl czyli tyle co nic :]
w PZU OC+NW 424zł, 40% zniżki za bezszkodliwość i 5 % za kontynuacje... tylko że jakoś tak dziwnie na zniżce 20% i 50% jest sie 2 lata
PZU 106 zł , pełne zniżki
246 pełne zniżki na rok OC+NW W PZU.
Dzisiaj wykupiłem ubezpieczenie w HDI, łącznie wyniosło mnie 394zł. na rok jestem współwłaścicielem i mam - 60% zniżek, +50% za wiek i jeszcze do tego NW 10%.
Auto jest na mojego ojca, a ja jestem wspolwlascicielem wiec rocznie samo oc wychodzi 214 zl , oczywiscie PZU
Cinka 1.1 mam na ojca i płacimy 248zł w pzu a hondy jestem współwłaścicielem i płacimy 609zł rocznie bo miałem szkodę...
Witam, nie napiszę ile płacę, bo jestem przed wszelkimi płatnościami;/ mam pytanie dotyczące zapłaty, poprzedni właściciel płacił dość małą składkę ok.450zł mi po wyliczeniu wychodzi coś ponad 1000zł:( muszę się skontaktować w celu rekalkulacji składki, jaki jest okres na zapłatę? czy to funkcjonuje na zasadzie 30 dni? czy do końca trwania umowy ubezpieczeniowej?
728zł za rok No ale co się dziwić - wiek 21 lat, prawko od miesiąca.
Ale i tak było najtaniej - HDI Asekuracja (tpfu - jeszcze PZU miało w takiej samej cenie).
Sadev napisał(a):
Witam, nie napiszę ile płacę, bo jestem przed wszelkimi płatnościami;/ mam pytanie dotyczące zapłaty, poprzedni właściciel płacił dość małą składkę ok.450zł mi po wyliczeniu wychodzi coś ponad 1000zł:( muszę się skontaktować w celu rekalkulacji składki, jaki jest okres na zapłatę? czy to funkcjonuje na zasadzie 30 dni? czy do końca trwania umowy ubezpieczeniowej?
A nie lepiej żebyś wypowiedział im umowę i wziął od innego ubezpieczyciela?
Wypowiedzenie umowy musisz dostarczyć najpóźniej dzień przed najbliższym terminem płatności - a najlepiej jak najwcześniej.
Ostatnio edytowany przez Tołdi (2010-12-26 10:34:33)
Tołdi napisał(a):
A nie lepiej żebyś wypowiedział im umowę i wziął od innego ubezpieczyciela?
Wypowiedzenie umowy musisz dostarczyć najpóźniej dzień przed najbliższym terminem płatności - a najlepiej jak najwcześniej.
Tak planuje zrobić, tyle że nie wiem kiedy ten termin płatności upływa i czy w przypadku rezygnacji nie będę musiał wpłacić drugiej raty (nie zapłaconej). Też rozważam ubezpieczenie w HDI Asekuracja lub PZU dla mnie najtańsze opcje. Czy po zakupie auta mam 30 dni na wypowiedzenie umowy OC? czy w dowolnym momencie przed końcem wygaśnięcia umowy? i jeszcze raz ponawiam czy po zawarciu nowej umowy mam wytyczony czas na zapłatę?
Ostatnio edytowany przez Sadev (2010-12-26 19:05:09)
Masz 30 dni na wypowiedzenie umowy po zakupie auta.
Nie dostaniesz nowej umowy OC dopóki nie zapłacisz conajmniej 1 raty.
Pozdro
heheh
Widze że nie ma tu ani jednej osoby która ma auto na siebie. Nie wiem ile płace ale cos kolo 400-500pln
Ostatnio edytowany przez novo (2010-12-26 19:50:49)
novo napisał(a):
Masz 30 dni na wypowiedzenie umowy po zakupie auta.
Nie dostaniesz nowej umowy OC dopóki nie zapłacisz conajmniej 1 raty.
Nie 30 dni - tylko do czasu upływu ważności umowy - dokładnie dzień przed trzeba wypowiedzieć 30 dni to ma były właściciel na poinformowanie ubezpieczyciela o zbyciu auta. Jak co to możesz się dopytać sam o to - bezpieczniej - mi babka z PZU powiedziała, że dzień przed wystarczy. Ale wiadomo - jak najszybciej - jak najlepiej.
novo napisał(a):
Widze że nie ma tu ani jednej osoby która ma auto na siebie. Nie wiem ile płace ale cos kolo 400-500pln
No jak nie. A ja?
Ostatnio edytowany przez Tołdi (2010-12-26 19:57:35)
Ja też niestety na siebie będę miał A biorąc OC powiedzmy na 2 raty jak Wam rozłożyli płatność?
pierwsza rata oplacasz oc na pol roku
To zależy, każdy ubezpieczyciel ma inne kryteria.
Link 4 (przynjmniej kiedyś, nie wiem jak teraz) rozkładał na dwie raty, ale pierwsza płatna od razu a druga za miesiąc.
Co do ubezpieczenia po zakupie auta to masz 30 dni na podjęcie decyzji czy pozostajesz u dotychczasowego ubezpieczyciela auta czy rozwiązujesz umowę i idziesz do innego.
Nie ważne czy zostaniesz czy zerwiesz umowę, zaległe płatności musisz pokryć, może że inaczej dogadałeś się ze sprzedającym ale to powinno być zawarte w umowie kupna - sprzedaży.
Ok, dzięki w tym tygodniu postaram się to załatwić i napiszę co i jak. Najbardziej interesuje mnie jak rozkładają termin płatności, z tego co wiem jedna rata jest wpłacona, a miesiąc od zawarcia już dawno upłyną póki co żadne zawiadomienia do mnie nie docierają, a wiadomość do ubezpieczyciela o zmianie właściciela już dotarła jakiś czas temu.
Sadev napisał(a):
Ok, dzięki
w tym tygodniu postaram się to załatwić i napiszę co i jak. Najbardziej interesuje mnie jak rozkładają termin płatności, z tego co wiem jedna rata jest wpłacona, a miesiąc od zawarcia już dawno upłyną póki co żadne zawiadomienia do mnie nie docierają, a wiadomość do ubezpieczyciela o zmianie właściciela już dotarła jakiś czas temu.
Tu możesz obliczyć sobie składki 'paru' ubezpieczycieli w tym HDI:
https://form.breubezpieczenia.pl/mbank/ … fault.aspx
Pamiętaj, że płacąc całość od razu zapłacisz mniej... No ale ja np tak nie mogłem bo całości nie miałem.
W HDI możesz płacić: miesięcznie, kwartalnie, na pół roku, lub całość
Ostatnio edytowany przez Tołdi (2010-12-27 09:33:44)