Cinquecento On-Line

Internetowe forum Fiata Cinquecento

  • Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Naklejki forum- dane do przelewu Naklejki

Nowe gadżety forum Zobacz temat
CC-FORUM na YouTube Kliknij ->

#1 2015-06-14 18:48:10

BarteG1
Nowy
Skąd: Poznań/Kostrzyn Wlkp
Zarejestrowany: 2014-11-17
Posty: 21
Silnik / moc / zasilanie: 899/39KM/benzyna
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

kontrolka temp

Witam, dzisiaj po 20 minutowej jezdzie zaswiecila sie kontrolka temp. W czym moze byc problem? Wiatrak dzialal.
PS. nie mam wskaznika temp tylko cisnienie opon

Ostatnio edytowany przez BarteG1 (2015-06-14 18:49:31)

Offline

 

#2 2015-06-14 21:51:21

KIEROWCA
Stary wyjadacz
Skąd: Kętrzyn
Zarejestrowany: 2013-09-14
Posty: 627
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji: '96
Posiadany pojazd: Polonez Caro Minus
Serwis

Re: kontrolka temp

Świeci kontrolka i włącza wiatrak?
Czyli wygląda jakby termostat puszczał wodę na chłodnicę ====ALE czy jest dostateczny poziom w zbiorniczku wyrównawczym?
Nie jest zapowietrzony?
Poza tym zakamieniona chłodnica też będzie wolniej odprowadzała ciepło.
Czy włączenie ogrzewania na maxa powoduje spadek temperatury?

Wykonać, zameldować o wynikach.

P.S. W ogóle to umówmy się, że kontrolka jest do d... Kontrolka to sobie może być od ssania czy ręcznego ale jeśli chodzi o silnik to powinny być konkretne wskazania ile w tej chwili ma stopni. Ja na Twoim miejscu założyłbym normalny czujnik i zegar. Jest to godzina roboty a znacznie ułatwia życie.

Pozdrawiam


:::Normę wykonuję jak Stachanow ==nie wypuszczam z ręki braków:::
:::Brawurowa jazda samochodem Cinquecento ;-) :::
ZAPRASZAM ==> http://chomikuj.pl/mariuszw2145/Cinquecento <==

Offline

 

#3 2015-06-15 16:18:16

bigsoft
Nowy
Skąd: Siemianowice Śląskie
Zarejestrowany: 2015-06-04
Posty: 50
Silnik / moc / zasilanie: 899cm3, 40km, monowtrysk
Rok produkcji: 1996
Posiadany pojazd: Fiat Cinquecento
Serwis

Re: kontrolka temp

Poza tym kontrolka ma tą wadę, że jeśli będziesz miał padnięty czujnik temperatury cieczy, to nie będziesz miał o tym pojęcia. Dlaczego? Ano dlatego, że w momencie gdy temperatura przekroczy określoną granicę, to czujnik nie zewrze swoich styków i kontrolka się nie zaświeci (miałem tak w swoim CC, dlatego wymieniłem zegary). Podobnie, jeśli żarówka będzie spalona.

Offline

 

#4 2015-06-16 17:50:08

tonsil12
VIP
Skąd: Opatowiec
Zarejestrowany: 2012-03-01
Posty: 5024
Silnik / moc / zasilanie: 1108/55/SPI x2 1242/77/VPN+/MPI
Rok produkcji: 1997/1997/1996
Posiadany pojazd: Cinquecento 1.1/1.2 Sporting
Serwis

Re: kontrolka temp

Wspomnę też, że czujnik załącza kontrolkę przy ponad 100st co może już dać silnikowi po dupie img/smilies/smile


http://www3.picturepush.com/photo/a/7775046/img/7775046.jpg
Fiaty nie gubią oleju, one znaczą swój teren.
Mój Sporting: http://cento.p2a.pl/viewtopic.php?id=26942
Mój drugi cienias: http://cento.p2a.pl/viewtopic.php?id=26656

Offline

 

#5 2015-06-19 02:02:51

Wojt3k
Nieźle sie stara
Skąd: Żywiec
Zarejestrowany: 2014-06-23
Posty: 194
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: kontrolka temp

Kumplowi się ta kontrolka zapaliła dopiero jak buchła para z pod maski img/smilies/big_smile
Najlepiej kupić licznik ze wskaźnikiem temperatury, stosowny czujnik i wymienić.

Offline

 

#6 2015-06-20 11:07:14

tonsil12
VIP
Skąd: Opatowiec
Zarejestrowany: 2012-03-01
Posty: 5024
Silnik / moc / zasilanie: 1108/55/SPI x2 1242/77/VPN+/MPI
Rok produkcji: 1997/1997/1996
Posiadany pojazd: Cinquecento 1.1/1.2 Sporting
Serwis

Re: kontrolka temp

Jest to najlepsze rozwiązanie, o wiele tańsze niż wymiana uszczelki pod głowicą z powodu przegrzania silnika img/smilies/smile


http://www3.picturepush.com/photo/a/7775046/img/7775046.jpg
Fiaty nie gubią oleju, one znaczą swój teren.
Mój Sporting: http://cento.p2a.pl/viewtopic.php?id=26942
Mój drugi cienias: http://cento.p2a.pl/viewtopic.php?id=26656

Offline

 

#7 2015-06-25 11:52:10

emper0r
Nowy
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 70
Silnik / moc / zasilanie: 704/31/PB95
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: Cinquecento Young

Re: kontrolka temp

Hey,
Wlasnie mam uszczelke do wymiany bo nie mialem kontrolki...
Więc chętnie takową zamontuję - jeśli mówicie, że godzina roboty.
Podejrzewam, że było o tym na forum i poszukam. Jeśli jednak ktoś z Was ma w głowie linka i chęć pomocy - prośba, powiedzcie jak to zrobić ( jestem laikiem ale podstawy elektroniki znam, takie coś myślę dąłbym radę zrobic jesli nie jest to zbyt skomplikowane i nie trzeba wyjmować połowy rzeczy spod maski )

O sorry widze, ze post pod moim jest temat o tej kontrolce img/smilies/big_smile

Ostatnio edytowany przez emper0r (2015-06-25 11:52:45)

Offline

 

#8 2015-06-25 14:25:35

tatas
VIP
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2013-03-09
Posty: 1769
Silnik / moc / zasilanie: jak najlepsze
Rok produkcji: 95,2013,2000
Posiadany pojazd: CC 903 Golf VI gti 35,Lupo
Serwis

Re: kontrolka temp

kupujesz licznik ze wskaźnikiem tem. , czujnik w głowicy zmieniasz i to cała filozofia

Offline

 

#9 2015-06-25 17:54:57

tonsil12
VIP
Skąd: Opatowiec
Zarejestrowany: 2012-03-01
Posty: 5024
Silnik / moc / zasilanie: 1108/55/SPI x2 1242/77/VPN+/MPI
Rok produkcji: 1997/1997/1996
Posiadany pojazd: Cinquecento 1.1/1.2 Sporting
Serwis

Re: kontrolka temp

Nie zawsze w głowicy, zależy od gaźnika...


http://www3.picturepush.com/photo/a/7775046/img/7775046.jpg
Fiaty nie gubią oleju, one znaczą swój teren.
Mój Sporting: http://cento.p2a.pl/viewtopic.php?id=26942
Mój drugi cienias: http://cento.p2a.pl/viewtopic.php?id=26656

Offline

 

#10 2015-06-25 17:59:52

tatas
VIP
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2013-03-09
Posty: 1769
Silnik / moc / zasilanie: jak najlepsze
Rok produkcji: 95,2013,2000
Posiadany pojazd: CC 903 Golf VI gti 35,Lupo
Serwis

Re: kontrolka temp

tonsil12 gaźnikowy czujnik ma w tym samym miejscu co mono wtrysk

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo