Cinquecento On-Line

Internetowe forum Fiata Cinquecento

  • Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Naklejki forum- dane do przelewu Naklejki

Nowe gadżety forum Zobacz temat
CC-FORUM na YouTube Kliknij ->

#1 2015-08-12 19:34:21

kris75
Nowy
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2013-10-24
Posty: 41
Silnik / moc / zasilanie: 1108/54/benzyna
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: Fiat Cinquecento Hobby

Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

Witam. Mam problem rozrusznik kręci, pompa paliwa milczy, brak iskry. Pompę podłączyłem na krótko do akumulatora i lekko bzyczy. Nie wiem gdzie szukać przyczyny
Nie mam dostępu do kompa żeby sprawdzić błędy.

Offline

 

#2 2015-08-12 22:33:45

Grezes38
Moderator
Skąd: Kraków
Zarejestrowany: 2008-11-21
Posty: 5797
Silnik / moc / zasilanie: 700/FOS/lpg
Rok produkcji: 1993
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

Alarm?


Myśl szybciej niż jedziesz, jedź wolniej niż myślisz!

Offline

 

#3 2015-08-12 22:34:44

Siovik
Nowy
Skąd: Lubinka / Tarnów
Zarejestrowany: 2015-03-29
Posty: 70
Silnik / moc / zasilanie: 704 / 31 / Pb 95
Rok produkcji: 1996
Posiadany pojazd:

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

witam sprawdz sobie cewki kable swiece ppatrz sobie też na przekaznik zapłonu i bezpiecznik lub imobilajzer

Ostatnio edytowany przez Siovik (2015-08-12 22:36:03)

Offline

 

#4 2015-08-13 08:23:43

kris75
Nowy
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2013-10-24
Posty: 41
Silnik / moc / zasilanie: 1108/54/benzyna
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: Fiat Cinquecento Hobby

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

Brak alarmu. Myślałem może o czujniku położenia wału albo o map sensor. Jak sprawdzić czy są sprawne.

Offline

 

#5 2015-08-13 09:11:56

ikrisstellem
Nieźle sie stara
Skąd: Kielce
Zarejestrowany: 2012-11-06
Posty: 323
Silnik / moc / zasilanie: 1.2 8V 75KM
Rok produkcji: 1997/2014
Posiadany pojazd: Cinquecento
Serwis

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

Jeśli masz multimetr, to czujnik sprawdzić najlepiej tak https://youtu.be/yYqhg9spjfU .

Map sensor sprawdzisz mierząc napięcie między złączami - i sygnał. Bez pracującego silnika najlepiej podłączyć rurkę i zaciągać powietrze. Napięcie będzie spadać . Od chyba 4.8V przy braku zasysania.

U mnie podobnie było przy uszkodzonych przekaźnikach pod maską (czarny i czerwony), jeśli masz możliwość kupienia ich i sprawdzenia to polecam.


Cinquecento 1.2 8v 73KM     
                      http://cento.p2a.pl/viewtopic.php?id=18955 img/smilies/big_smile
                      http://facebook.com/centostacha http://3.bp.blogspot.com/--h4eLCX9klE/UZHjEBYfY2I/AAAAAAAADoo/W5bcUQjtXls/s1600/thumb-up-facebook-emoticon-like-symbol.png

Offline

 

#6 2015-08-13 09:30:18

tatas
VIP
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2013-03-09
Posty: 1769
Silnik / moc / zasilanie: jak najlepsze
Rok produkcji: 95,2013,2000
Posiadany pojazd: CC 903 Golf VI gti 35,Lupo
Serwis

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

ze zwalonym mam sensorem by ci odpalał

Offline

 

#7 2015-08-15 00:34:58

Wojt3k
Nieźle sie stara
Skąd: Żywiec
Zarejestrowany: 2014-06-23
Posty: 194
Silnik / moc / zasilanie:
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: Cinquecento

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

Jak zachowuje się kontrolka CODE?

Offline

 

#8 2015-08-16 12:54:17

kris75
Nowy
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2013-10-24
Posty: 41
Silnik / moc / zasilanie: 1108/54/benzyna
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: Fiat Cinquecento Hobby

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

Kluczyk(lampka imob.) gaśnie na zegarach. Mierzyłem napięcia. Do pompy po przekręceniu stacyjki dochodzi napięcie  1500- 1700 by po chwili spaść do 0,02. Pompa rezystencja 11,2.Sprawdziłem cewkę wtórne ( 7,56; 7,64) i pierwotne (1,3; 1,3). Brak napięcia na kablach zasilających do cewki w czasie kręcenia rozrusznikiem . Podgrzałem też czujnik położenia wału ale tylko suszarką . Rezystencja na dwóch stykach po 618 na trzecim O . Po podgrzaniu urosło do 780. Na zasilaniu na dwóch mam 2,06 na trzecim O. Sprawdzę jeszcze pompę na krótko czy pompuje paliwo. Map sensor na dwóch 930 na trzecim O.


Naprawione. Można zamknąć.
Był uszkodzony przewód od pompy w okolicy zbiornika paliwa.(łączny koszt naprawy 600zł., w serwisie autoryzowanym magneti marelli,bosch stwierdzili że to moduł, przekaźnik bitcon i wymienili na nowy - pewnie był dobry, dopiero następny warsztat- gazownik doszedł, że to uszkodzony kabel ).

Ostatnio edytowany przez kris75 (2020-04-30 01:35:43)

Offline

 

#9 2020-03-29 16:41:19

kris75
Nowy
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2013-10-24
Posty: 41
Silnik / moc / zasilanie: 1108/54/benzyna
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: Fiat Cinquecento Hobby

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

Witam!! Dawno mnie to nie było bo cinkus chodził jak w zegarku do wczoraj.
Mam taki problem. Wczoraj jadąc "S5" ok. 160km/h odcinek 20-30km na zjeździe sinik nagle stracił jakby moc po wciskaniu gazu słabł aż całkowicie się wyłączył. Nawet na drugim biegu w czasie jazdy nie chciał odpalić. Silnik kręci, olej jest, płyn chłodniczy jest, immo gaśnie, pali się natomiast cały czas kontrolka oleju, ładowania, wtrysku. Po przekręceniu kluczyka nie było słychać pompy paliwa. Zajrzałem pod maskę i tam za Ecu przy ściance pod tą czarną pokrywka mam tylko jeden bezpiecznik (wiem że w innych CC1.1 albo SC) są dwa przekaźniki i dwa bezpieczniki. Bezpiecznik był przepalony.wymieniłem na nowy i po przekręceniu stacyjki zwara.Wymieniłem następny znowu zwara. Włożyłem agrafkę to się stopiła. Odłączyłem przekaźnik który mam z boku Ecu taki biały prostokąt o symbolu Bitron 240103, po podłączeniu ponownym(zaczął klikać wcześniej była cisza) i włożeniu bezpiecznika 25 pompa cały czas pracuje i tłoczy paliwo(zdjąłem przewód paliwa przy wtrysku) po przekręceniu stacyjki a bezpiecznika nie wywala. Reszty jeszcze nie sprawdzałem np. czy ma iskrę.
Może wiecie co to może być ? Albo jak się do tego zabrać żeby zdiagnozować!!
Pozdr.

Ostatnio edytowany przez kris75 (2020-03-29 16:47:49)

Offline

 

#10 2020-04-06 22:51:19

jedrzejmodelski
Nieźle sie stara
Zarejestrowany: 2016-08-09
Posty: 143
Silnik / moc / zasilanie: 704/duża/PB
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: Fiat Cinquecento

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

Bezpiecznik pali się nie bez powodu, trzeba szukać źródła zwarcia np. Przetartej wiązki, nieoryginalnych przeróbek lub urządzenia robiącego zwarcie.

Nie kombinuj z drutami i większymi bezpiecznikami, bo coś się spali lub zapali.

Offline

 

#11 2020-04-18 01:42:12

kris75
Nowy
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2013-10-24
Posty: 41
Silnik / moc / zasilanie: 1108/54/benzyna
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: Fiat Cinquecento Hobby

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

Dzisiaj podmieniłem na inny przekaźnik pompy,moduł jak zwał tak zwał Bitcon 240103 i dalej jest to samo. Po przekręceniu stacyjki na zapłon pompa paliwa pracuje cały czas, brak iskry, rozrusznik kreci. Wyczyściłem wszystkie masy w komorze silnika i dalej nic.

Offline

 

#12 2020-04-18 13:47:23

Piter7391
Nowy
Skąd: Radom
Zarejestrowany: 2019-07-29
Posty: 53
Silnik / moc / zasilanie: 1108/ 54km/ benzyna
Rok produkcji: 1996r.
Posiadany pojazd: Cinquecento Sporting

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

Jak kręcisz to czuć paliwo z wydechu? Zalewa świece?
Iskry nie ma na wszystkich cylindrach?
Podmień cewki ew. Czujnik położenia wału, bo może komp nie widzi i nie wie że trzeba dać iskrę.

Offline

 

#13 2020-04-30 01:29:21

kris75
Nowy
Skąd: Poznań
Zarejestrowany: 2013-10-24
Posty: 41
Silnik / moc / zasilanie: 1108/54/benzyna
Rok produkcji: 1997
Posiadany pojazd: Fiat Cinquecento Hobby

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

Naprawione. Spalił się komputer. Wymieniony na używany,wyczyszczony.Sam się zakodował i jest git.
koszt 53zł. przekaźnik bitcon,
170zł komputer
300zł. diagnoza i wymiana
Chyba zamienię się na BMW będzie taniej:)

Znowu zapieprza, 110km/h to żaden problem, ale 170km/h to już chyba nie pojadę:) bo znowu 500 stówek będę w plecy.

Ostatnio edytowany przez kris75 (2020-04-30 01:41:42)

Offline

 

#14 2020-05-20 21:26:19

Pietter
Stary wyjadacz
Skąd: Gdynia
Zarejestrowany: 2015-05-10
Posty: 515
Silnik / moc / zasilanie: 1.2 8vT
Rok produkcji: 1994
Posiadany pojazd: Cinquecento, Alfa 147

Re: Rozrusznik kręci a samochód nie odpala.

170zł za kompa?! No to chłopie przepłaciłeś trochę

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
Host by: Hosting
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson



Założ : stronę za darmo